1. Kihívás: Mennyi hulladékot termelsz?

hulladek_borito.pngKedves Olvasónk!

A héten a Your Green Project-nél a hulladék témájával foglalkoztunk, és ehhez kapcsolódott első Heti Kihívásunk is.

Mi is az a heti kihívás? Arra gondoltunk, hogy a „zöldülés” egyszerre nagy falat lenne, ezért kisebb kihívásokkal próbálunk változtatni saját szokásainkon, a jelszó a fokozatos javulás.

Első kihívásunk egészen egyszerű volt. Egy hétig semmit nem szabad a kukába dobni, hanem minden kis darab szemetet, amit te magad termelsz, egy helyen kell gyűjteni hétfő reggeltől vasárnap estig.

Esetleg néhányan azt kérdezik: Mi értelme ennek?

  1. Kíváncsiak voltunk, mégis mennyi hulladék gyűlik össze.
  2. Milyen lesz az összetétele? Mennyi az újrahasznosítható? Újrahasznosításhoz hány részre kellene szelektálni?
  3. Vannak olyan részei, amit egyszerűen elkerülhettem volna?

+1   Egyszerűen a kihívás miatt nagyobb figyelmet kell fordítani arra, milyen szemét kerül a kezünkbe, ami a nulladik lépés a „zero waste” életmód felé.

Mások talán azt kérdezik, akkor már miért nem zero waste kihívást csinálunk? - Azért, mert azt a jövő hétre tervezzük!

A kihívás alanya Gergő volt, 25 éves, egyetemista. Budakalászon él családjával, de a hosszú hétvégét éppen egy wellness szállodában töltötte, ami valószínűleg kissé csökkentette a termelt hulladék mennyiségét. (ja igen, köszi, nagyon kellemes volt, csak sok volt a hangos kisgyerek)

Tehát következzenek a kihívás tapasztalatai:

20190317_231437.jpg

Ez a halom gyűlt össze egy hét alatt, ami tulajdonképpen kisebb mennyiség, mint amire számítottam. Feltűnt, hogy a héten hiányzik belőle az elviteles ételes doboz, amire adtam is magamnak egy piros pontot, már csak fenn kellene tartani ezt az eredményt. De inkább nézzük, mit találunk a kupacban.

PAPÍR

papir_hulladek.png

Főleg szalvéta és papír zsebkendő, kicsit náthás voltam a héten. Található itt még kávés pohár, felvágott csomagolása, egy magnézium-italporos tasak és egy izgalmas banki tájékoztató levél.

Az ikonok azt jelzik, melyikeket fogom a szelektív gyűjtőbe dobni, melyikek mennek a kommunálisba. Sajnos általában a papírhulladék között is nagy az aránya a nem újrahasznosítható hulladéknak. Ebben az esetben például a jobb oldali papírok vagy ételmaradékkal szennyezettek vagy a papír mellett tartalmaznak műanyagot is (sőt, a tasak esetében alumíniumot is). Az ilyen összetett csomagolások gyakoriak a mindennapi életben, de sajnos újrahasznosítás szempontjából rossz megoldást jelentenek, mennek mind a kommunális gyűjtőbe.

Tehát papírok közül az egy árva levél kerül a szelektív gyűjtőbe, ahol remélem, új életet kezd.

ÜVEGuveg2.jpg

A héten ez a két mexikói sör jött üveg csomagolásban (finom sör, talán egy kicsit lányos). Mint tudjuk, az üveget szelektíven kell gyűjteni. 100%-ban újrahasznosítható, és az újrahasznosítás kevesebb energiát igényel, mint a nyersanyagokból való előállítás.

A kérdés inkább a hogyan. Az üveg legtöbbször nem része a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtésnek, a boltokban csak azt váltják vissza, ami éppen szerepel a kínálatban. Így tehát a megoldás a közterületi üveggyűjtő, de üveget sétáltatni nem a legjobb program, bárhogyan nézzük. Aki mégis ráveszi magát, itt megtalálhatja a hozzá legközelebb eső köztéri gyűjtőt.

 

MŰANYAGmuanyag.png

Nem meglepő módon a hulladék nagy része műanyag, azonban ezzel közel sincs vége a csoportosításnak, n+1 különböző típusú műanyaggal találkozhatunk nap, mint nap. Ezen a képen is legjobb tudásom szerint válogattam szét a műanyagokat hulladékra és szemétre. Az újrahasznosítható hulladék oldalára főleg PET-palackok kerültek, mellette kupakok és HDPE joghurtos dobozok találhatók. A kommunális szemét oldalán pedig csokipapír, joghurtos doboz, kávés pohár és nejlon zacskó.

De miért kerültek ezek a szemét oldalára? A következő ikonok adnak választ erre a kérdésre:tipusok_2.png

A legtöbb műanyag terméken megtalálhatóak ezek az ismerős jelzések, de a jelentésük nem feltétlenül egyértelmű mindenkinek – arról nem is beszélve, hogy gyakran nagyítóval se lehet kiolvasni. Ha mégis megtaláljuk, a legfontosabb információt a kép szemlélteti: itt piros kerettel jelöltük azokat a típusokat, amelyek nem, vagy csak nagyon költséges folyamat árán újrahasznosíthatók, ezért nem is kerülhetnek a szelektív gyűjtőbe.

  • 3, V/PVC: szerencsére ma már próbálják elkerülni a használatát, legtöbbször csövek, padlóburkolatok készülnek belőle, a heti kupacban nem is volt 3-as típusú műanyag.
  • 6, PS (polisztirol): ezzel viszont gyakran találkozhatunk, például a habtálca típusú elviteles dobozok, hungarocell, vagy a héten kávéautomatás vagy joghurtos pohár formájában. Újrahasznosítása rendkívül bonyolult, ezért Magyarországon a 6-os típusú műanyagokat a kommunális gyűjtőbe kell dobni.
  • 7, OTHER: A 7-es típusban újra száz különböző anyagfajtát találnánk, ha részletesen megvizsgálnánk. Nem tesszük, csak azt jegyezzük meg, hogy a CD/DVD, a nejlonharisnya, elektronikai termékek burkolata is ilyen anyagokból készül, és ezek nem helyezhetők a szelektív gyűjtőkbe.

Az 1-es, 2-es, 4-es és 5-ös típusú műanyagok pedig gyors öblítés után, laposra taposva mehetnek a szelektív gyűjtőbe, ezzel megtettük a tőlünk telhetőt az újrahasznosítás folyamatában. Azonban ez még csak az első lépés, és nem lesz minden PET-palackból polár pulcsi. Ehhez további válogatás, tisztítás és feldolgozás szükséges, és minden lépésnél megvan rá az esély, hogy a hulladék újra a kommunális hulladékba kerül.

Lehet vegyszerrel szennyezett.

Lehet, hogy 5-ös típusú műanyag, de a belülről fémgőzölt, ezért már kevert anyagként nem tudják feldolgozni. A fenti képen ilyen például a Milka csokipapír vagy a keksz csomagolása, mindketten a szemét közé tartoznak. Könnyen felismerhetők, belül fémesen csillognak, illetve hangosan „csörögnek”, ha összegyűrjük.

És még sorolhatnánk…

ÖSSZEFOGLALVA

Úgy gondolom, a hulladékgyűjtő kihívás hasznos volt, ezáltal jobban megismerhetjük, milyen anyagok vesznek körül bennünket; melyik volt tényleg szükséges, vagy éppen melyik töltött összesen 3 másodpercet a kezünkben.

Ezen kívül érdemes tisztában lenni azzal, mit hova kell dobni, sokszor nem is olyan könnyű eldönteni. De azt se felejtsük el, hogy a legnagyobb erőfeszítések mellett sem lehet tökéletes az újrahasznosítás folyamata, sőt… Ezért sokkal hatékonyabb, ha minimálisra csökkentjük a hulladék mennyiségét! Erről szól következő heti kihívásunk, amelyben kipróbáljuk, hogyan kezdjük el a #zerowaste életmódot. Stay tuned!

A bejegyzés trackback címe:

https://yourgreenproject.blog.hu/api/trackback/id/tr2214698926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

clemens 2019.03.21. 04:39:08

A lényeg mindig kimarad: a szemetet elsősorban nem gyűjteni, meg szelektálni kell, hanem NEM MEGTERMELNI.
Erre legjobb példa a mexikói söröd, melynek már az ideszállítása is irreális energia pazarlás, és környezet szennyezés.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2019.03.21. 14:46:29

Sok esetben válogatják a szelektívet - ilyen helyeken lehet az üveget is oda dobni. Vagy a szelektív mellé tenni - nem szép, de a csövesek visszaviszik.
A mi környékünkön nincs üveges gyűjtő. Sehol.

YourGreenProject 2019.03.22. 23:33:46

@clemens: Teljesen egyetértünk, tényleg ez lenne a lényeg, pontosan ezt igyekeztünk kiemelni az utolsó bekezdésben.
Jó pont, amit a sörről írtál, jópofa ötletnek tűnt megvenni, pedig arra is gondolni kell, előtte milyen utat járt be.

YourGreenProject

Friss topikok

  • midnight coder: @Ad Dio: Na ja. Vagy üssünk agyon minden nap egy atomellenes környezetvédőt, azzal is sok CO2 megs... (2019.05.06. 07:50) Felelősségteljes utazás
  • YourGreenProject: @clemens: Teljesen egyetértünk, tényleg ez lenne a lényeg, pontosan ezt igyekeztünk kiemelni az ut... (2019.03.22. 23:33) 1. Kihívás: Mennyi hulladékot termelsz?
süti beállítások módosítása