Felelősségteljes utazás

blogpost_cover16.jpg

Kedves Olvasónk!

Globalizálódott világunkban valamennyi ország gazdasága, társadalma, kultúrája össze van kapcsolódva mind valós, mind virtuális hálózatokon keresztül. Megszűnt (legalábbis elképesztően lecsökkent) idő és tér, az információk és az emberek áramlása a világ különböző pontjai között teljesen alapvető, megszokott dolog. Ezzel élve az ’utazás, mint élmény’ megélése, gyakorlása egyre nagyobb rétegnek válik elérhetővé, akár természetessé. Az utazó dolga is jóval leegyszerűsödött, a legtöbb előzetes tervezni-szervezni valót el lehet intézni egy kis böngészéssel az interneten: csekkoljuk milyen idő lesz, milyen szállások elérhetők – lehetőleg a vízparthoz közel, a belvárostól sem messze, kiválasztjuk a számunkra leginkább megfelelő ár-érték arányút, lefoglaljuk, a repülőjegyet is online intézzük, stb… már csak be kell pakolni és nem otthon felejteni az útlevelet. (Persze egy nagyobb utazás komoly előkészületeket igényel, de tény, hogy leegyszerűsödtek a folyamatok.) Nem beszélve arról, hogy ma már megfizethető, sokszor meglepően olcsó áron lehet repülővel utazni.

Tehát indulhatunk is! Új tájakat bejárni, új kultúrákat megismerni, gyönyörű helyeken kirándulni legtöbbünknek vágya. Minden egyes ilyen út során új tapasztalatokkal, élményekkel, emlékekkel gazdagodunk. Ugyanakkor nem feledkezhetünk meg arról, hogy nem csak bennünk hagy nyomot a meglátogatott vidék, mi is nyomot hagyunk rajta.

Erre hívja fel a figyelmet a ’felelősségteljes utazás’ mozgalom. Sokféle hasonló fogalom kering – többek között a ’zöld-', vagy 'ökoturizmus'. Ezen megközelítések filozófiája alapvetően az, hogy az utazó a lehető legminimálisabb negatív hatást okozza az általa meglátogatott helyen, környezetben. Míg az ökoturizmus elsősorban a természet megőrzésére törekszik, a felelős utazás keretein belül ez kiegészül az úti cél teljeskörű óvásával és támogatásával. Ezáltal mindenki nyer: a helyiek is és az utazók is – „jobb hely élni és jobb hely látogatni”.

A Felelősségteljes utazás

… három fő pilléren alapszik: az utazó ökológiai, gazdasági és kulturális felelősségén.

Az ÖKOLÓGIAI, azaz természet iránti felelősség a természeti értékek védelmét jelenti. A zöldebb mindennapokért tett, vagy nem tett cselekvések, szokások az utazás alatt is érvényesek! Minimalizáljuk a szeméttermelésünket, ne vigyünk magunkkal, és ne is hozzunk haza felesleges, vagy egyszer használatos kacatokat. A természetben szemetet lehetőleg a kihelyezett kukákban se hagyjunk! Igyekezzünk minimalizálni a légszennyezést – a megfelelő közlekedési mód kiválasztásával. Továbbá attól még, hogy nem otthon vagyunk, ne fecséreljük a vizet és az áramot. Egyre több légitársaság kínálja utasainak a „szén-dioxid kompenzáció” lehetőségét, ami ugyan sajnos nem csökkenti a károsanyag kibocsátást, azonban a befolyó összeget a környezetvédelem érdekében használják fel.

A GAZDASÁGI felelősség a látogatott ország, település lakóinak gazdasági jellegű támogatását jelenti. Részesítsük előnyben a helyi vállalkozásokat, őstermelőket, amikor valamilyen terméket vagy szolgáltatást vásárolunk, így ugyanis a bevétel náluk marad, magasabb jövedelmet, jobb életkörülményeket lehetővé téve így számukra.

A KULTURÁLIS felelősség az úti célt jelentő ország, vidék, település lakóinak, kultúrájának, szokásainak, normáinak tiszteletét jelenti. A kíváncsiság, a tudásvágy természetes, sőt kívánatos. Ha számunka még ismeretlen helyen járunk, legyünk nyitottak, figyeljünk a helyi sajátosságokra. A legizgalmasabb részleteket akkor tudhatjuk meg, ha nyitott szemmel és füllel járunk, és megadjuk a tiszteletet az ott élőknek, akiknek az otthont jelenti az általunk látogatott vidék.

Könnyebb a dolgunk, ha az adott helyszín kínál zöld, fenntartható megoldásokat, termékeket és szolgáltatásokat – szállás, étel-ital, szórakozás szempontjából. A fogyasztónak azonban ébernek kell lennie! Mivel egyre inkább terjednek, sőt divatosak a különböző zöld felfogások és mozgalmak, sok vállalkozás dönt úgy, hogy ezzel tartani kell a lépést. Ez egy nagyon támogatandó folyamat, azonban sok üzlet csak kommunikációjában jeleníti meg a környezettudatosságot - magát felelősnek, vagy éppen környezeti szempontból fenntarthatónak nevezve -, ám valós tettekben, intézkedésekben ez nem nyilvánul meg – ezt nevezik „zöldrefestésnek”

Kétségtelen tehát, hogy az utazók aktív részvétele elengedhetetlen a felelősségteljes utazás megvalósulásához.

Ennek a kalkulátornak a segítségével kiszámolhatod a háztartásod, illetve utazásod révén okozott carbon lábnyomodat (carbon footprint).

 

Felhasznált források:

https://www.carbonfootprint.com/calculator.aspx

https://www.hostelworld.com/blog/sustainable-travel/

https://felelossegteljesutazas.hu/diohejban-a-felelossegteljes-utazasrol

https://travellina.hu/felelos-utazo/

A bejegyzés trackback címe:

https://yourgreenproject.blog.hu/api/trackback/id/tr914803646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ad Dio 2019.05.05. 21:47:48

Mondjuk a legjobb az, ha nem is nagyon utazgatunk - legalábbis messzire - mert az utazások (főleg a légi) környezetterhelése nagy.

midnight coder 2019.05.06. 07:50:38

@Ad Dio: Na ja. Vagy üssünk agyon minden nap egy atomellenes környezetvédőt, azzal is sok CO2 megspórolható.

YourGreenProject

Friss topikok

  • midnight coder: @Ad Dio: Na ja. Vagy üssünk agyon minden nap egy atomellenes környezetvédőt, azzal is sok CO2 megs... (2019.05.06. 07:50) Felelősségteljes utazás
  • YourGreenProject: @clemens: Teljesen egyetértünk, tényleg ez lenne a lényeg, pontosan ezt igyekeztünk kiemelni az ut... (2019.03.22. 23:33) 1. Kihívás: Mennyi hulladékot termelsz?
süti beállítások módosítása