Mit jelentenek a csomagoláson feltüntetett jelölések?

blogpost_cover12.jpg

Kedves Olvasóink!

Mostani bejegyzésünkben a csomagolásokon feltüntetett jelöléseket mutatjuk be. Valószínű ti is észrevettétek már, mennyire változatos módon tüntetik fel az információt a címkéken, de vajon utánanéztetek-e, mit jelentenek ezek?

Az itthon leggyakrabban előforduló 10 jelölést összegyűjtöttük, amikkel nap mint nap találkozhattok a boltokban.

  • Bio Siegel: A természeti környezetre kedvező módon, jogszabályban rögzített körülmények között előállított élelmiszer. A termék folyamatos ellenőrzéseken esik át, amelynek a szabályai az Európai Unió egész területén rögzített.
    bio_siegel_logo.jpg
  • Energy Star: Üvegházhatású gázok csökkentését jelentő kezdeményezés. Az ilyen jelöléssel ellátott termékek energia hatékonyak, megfelelnek az energiafelhasználás követelményeinek.

    energy_star_logo_0.png
  • Eu Organic: A természeti környezetre kedvező módon, jogszabályban rögzített körülmények között előállított élelmiszer. A biotermesztés szabályai az unió területén rögzítettek, a betartásukat folyamatosan ellenőrzik nemzeti szervezetek.
    eu_organic_logo.jpg
  • Fairtrade: A jelzéssel megjelölt termékek méltányos kereskedelemből származnak. A fairtrade kereskedelem résztvevői olyan árakat állapítanak meg, amelyek figyelembe veszik a gazdasági és szociális, sőt, ökológiai körülményeket is.
    fairtrade_logo_0.jpg
  • Környezetbarát termék: Magyar öko címke, a környezetre a versenytársaknál, iparági vállalatoknál kisebb káros hatással bíró termékeken lehet feltüntetni. Ezáltal az ilyen termékek piaci előnyben részesülnek.

 pelda_cimke_1_logo_gif.png

  • Naturland: Német védjegy, amelynek célja, a természetes állapotukban meghagyott, kíméletesen feldolgozott élelmiszerek előállításának támogatása és tanúsítása. A Bio Siegelhez hasonló feltételeket szükséges teljesítenie a gyártóknak.
    naturland_logo_gif.png
  • Öko-Tex: Erről már korábbi, „A divatipar – kozmetika és ruházat” bejegyzésünkben részletesen írtunk.

    oeko_100_logo.jpg
  • PEFC: Felelős erdőgazdálkodást igazoló tanúsítványrendszer. A fakitermelést követően újra kell telepíteni az erdőket és figyelni kell a fajgazdagság megőrzésére. A minősítés során figyelembe vett szempontok közé tartozik például, hogy gyártásához nem üldöztek el őshonos erdőlakókat, nem pusztítottak el természetvédelmi területeket, nem használtak veszélyes növényvédő szereket, és nem termeltek génmódosított fafajtákat sem.
    pefc-pro_logo_gif.png
  • UTZ Certified: Fenntarthatósági program, a mely kakaóra, kávéra és teára vonatkozik. A jobb termelési és mezőgazdasági gyakorlatokat, biztonságos munkakörülményeket, gyerekmunka tilalmát, a fenntartható víz, talaj és energiahasználatot foglalja magába.
    utz_logo_rgb_pos_lr.jpg
  • Zöld Pont: Jelentése, hogy a hulladék hasznosítási kötelezettségnek eleget tesz a csomagolás kibocsátója. Általában koordináló szervezettekhez csatlakoznak a termékek gyártói, így szervezik meg a csomagolás begyűjtését és újrahasznosítását.

 grune_punkt.jpg

Forrás: https://tudatosvasarlo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://yourgreenproject.blog.hu/api/trackback/id/tr2214777086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

YourGreenProject

Friss topikok

  • midnight coder: @Ad Dio: Na ja. Vagy üssünk agyon minden nap egy atomellenes környezetvédőt, azzal is sok CO2 megs... (2019.05.06. 07:50) Felelősségteljes utazás
  • YourGreenProject: @clemens: Teljesen egyetértünk, tényleg ez lenne a lényeg, pontosan ezt igyekeztünk kiemelni az ut... (2019.03.22. 23:33) 1. Kihívás: Mennyi hulladékot termelsz?
süti beállítások módosítása