3. Kihívás - Megéri a húsmentes étrend?

blogpost_cover14_v1.jpgKedves Olvasónk!

A gasztronómia témájú hetek lezárásaként egy újabb kihívást állítottam magam elé: húsmentes étkezés egy hétig!

A kihívás pont rímelt a nagyböjt utolsó hetére, mely hagyományosan az önmegtartóztatásról szól. Sokan tudják, hogy a nagyböjt idején kerülni kell a húst, viszont tudtátok például, hogy a néphagyomány értelmében a böjt ideje alatt a hangoskodás is tilos, vagy hogy az emberek ilyenkor sötétebb ruhákat viseltek?

Viszont én kevésbé a böjt, és sokkal inkább a környezettudatosság miatt vágtam bele ebbe a kihívásba. Köztudott tény, hogy az ipari hústermelésnek iszonyatosan nagy a környezeti hatása.

babette-porcelijn-hidden-impact-dezeen-col-3-852x934.jpg

Tudtátok például, hogy:

  • A haszonállattartás a globális üvegházhatású anyagok kibocsájtásának majdnem 15%-át teszi ki
  • A Föld felszínének 30%-án állatot tenyésztenek, amely által csökken a biodiverzitás
  • Egy kilogramm sertéshús előállításához 6000 liter vízre van szükség
  • Magyarországon évente 60 kg húst fogyasztunk fejenként, melynek 42%-a sertéshús

Szerintem ezek döbbenetes számok, és összehasonlításul, míg egy focipályányi föld 1-4 húsevő embert lakat jól, addig egy ugyanakkora földdarab 15 növényi étrendet követő ember számára táplálékot ad.

Mindezek tudatában tehát egy hétig mellőztem a húst az étrendemből. És a tanulságok pedig:

  1. SAJT

Legelső felfedezésem a sajt volt. Mivel lehet a legkézenfekvőbb módon helyettesíteni a húst az étkezések során? Sajttal. Első húsmentes vacsorám során rántott sajt, majd rögtön másnap ebédre is grillsajtot választottam.

Hogy mennyivel lettem környezetbarátabb ezáltal? Hát, nem sokkal…

A húshoz hasonlóan a sajt elkészítésének is hatalmas ökológiai lábnyoma van. Míg egy kilogramm marhahús előállítása során 26,5 kg szén-dioxid keletkezik, addig átlagosan egy kilogramm sajt elkészítése 9,8 kg-ot eredményez. Viszont, egy kilogramm csirke előállítása során 4,2 kilogrammnyi szén-dioxid keletkezik, így ebből a szempontból  ha csirkét fogyasztunk, az környezetbarátabb, mint a vegetáriánus, sok sajtot tartalmazó étrend.

Persze a különböző sajtok  között is bőven van különbség, a camambert például kevesebb szén-dioxid kibocsájtással jár, mint a cheddar sajt. Ezen a linken egy érdekes összefoglalást olvashattok a sajtok környezeti hatásáról.

 

  1. Szuper húsmentes receptek vannak!

Második felfedezésem az volt, hogy mennyi finom recept létezik, melyek teljes értékű étkezést biztosítanak hús nélkül is. Csak mernünk kell új ízeket kipróbálni, kísérletezni.

Pár kipróbált, húsmentes recept, amik még a rohanós hétköznapok során is egyszerűen és gyorsan elkészíthetők:

  • ezt az isteni, spenótos csicseriborsós tészta: tényleg 10 perc alatt elkészül, és a spenótnak amúgy is ilyenkor van a szezonja. Ha pedig szezonális ételeket eszünk, azzal is környezetbarát módon étkezünk.
  • brokkolikrémleves: a brokkoli is jótékony hatással van szervezetünkre, magas rost és kálium tartalma miatt, ráadásul a belőle főzött krémlevessel is elkészültem maximum fél óra alatt!
  • rántott karfiol: a karfiolban is rengeteg vitamin van, többek között magas a C és K vitamin tartalma, sűrű fogyasztása ajánlott!
  • Cukkini fasírt: a cukkini egy igaz vitaminbomba, és ezerféleképpen készíthető belőle ízletes étel!

 

Egy kis kedvcsináló az általam elkészített ételekről:

 
58612919_2259309254383392_8383428080462462976_n.jpg

58382587_409115113212662_6855710743011000320_n.jpg 

  1. Egyáltalán nem nehéz mellőzni a húst az étrendemből

Csupán egy kis odafigyelés és tervezés kellett hozzá, és máris sokkal környezettudatosabban (és talán egészségesebben) étkeztem egy hétig. Szeretettel ajánlom mindenkinek, hogy kipróbálja, én a rántott karfiolban biztos, hogy az új kedvenc ételemet találtam meg.

 

Végezetül tehát, számomra igen, megérte elfagyni a hétig a húsos ételeket! Biztos vagyok benne, hogy ezentúl sokkal többször fogok zöldségeket, friss ételeket fogyasztani,és ajánlom mindenkinek, hogy ha teheti,  próbálja ki, hiszen ez is ugyanúgy csupán apró odafigyelést igényel, viszont hatalmas pozitív hatást eredményez a Földünk számára.

 

Ha felkeresitek a Húsmentes hétfő oldalát, sokkal több szempontból is olvashattok az állattartás hatásairól, illetve recepteket is keresgélhettek, hogyha szeretnétek csatlakozni a kezdeményezéshez.

 

Felhasznált cikkek, és további érdekes olvasmányok a témában:

https://tudatosvasarlo.hu/cikk/husfogyasztas-kornyezeti-hatasai

https://tudatosvasarlo.hu/cikk/husfogyasztas-sulyos-kovetkezmenyei

https://index.hu/techtud/2019/02/24/a_sajtgyartas_majdnem_olyan_szornyu_a_foldnek_mint_a_husipar/

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://yourgreenproject.blog.hu/api/trackback/id/tr5414785662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

YourGreenProject

Friss topikok

  • midnight coder: @Ad Dio: Na ja. Vagy üssünk agyon minden nap egy atomellenes környezetvédőt, azzal is sok CO2 megs... (2019.05.06. 07:50) Felelősségteljes utazás
  • YourGreenProject: @clemens: Teljesen egyetértünk, tényleg ez lenne a lényeg, pontosan ezt igyekeztünk kiemelni az ut... (2019.03.22. 23:33) 1. Kihívás: Mennyi hulladékot termelsz?
süti beállítások módosítása