Vendéglátóhelyek a fenntarthatóságért
A Home of Franziskában jártunk

blogpost_cover10.jpg

Kedves Olvasóink!

Az utóbbi bejegyzésünkben az élelmiszerpazarlásra hívtuk fel a figyelmet,  és volt arról is szó, hogy a húsfogyasztás, azon belül is kiemelten a marhatenyésztés milyen hatással van környezetünkre. A pénztárcánk is megköszöni, ha magunk főzünk, és a Földünk is jól jár, ha nem műanyag elviteles dobozokban esszük az ebédet. Néha mégis előfordulnak olyan alkalmak, amikor szeretnénk kimozdulni otthonról, beülni valahova a barátokkal, vagy megünnepelni egy születésnapot, vagy egy sikeres vizsgát, és mi is lenne erre jobb, mint beülni egy vendéglátóhelyre elfogyasztani egy finom kávét és egy szelet süteményt?

Ilyen alkalmakkor válasszunk egy olyan helyet, ahol törekednek a környezeti terhelés csökkentésére. Hogy megnézzük, hogy is néz ki egy ilyen hely, meglátogattuk a Home of Franziskát az I. kerületben.

A Home of Franziska 2018 nyarán nyílt Budán, az Iskola utcában, pár percre a Batthyány tértől. Ahogy például a WeLoveBudapest riportjában is olvashatjuk, Horváth Franciska először otthon ismerősöknek, barátoknak, majd rendelésre készítette el sütidobozait, a sikerének köszönhetően döntött egy saját vendéglátóhely megnyitásában. A sütemények mellé a reggelizőhely koncepciója ekkor bontakozott ki.

Mi vasárnap késő délelőtt, 11 óra felé érkeztünk, és a Franziska majdnem teljesen teltházzal üzemelt, csak kint sikerült a két üres asztal egyikéhez leülni. A felszolgáló hölgy rögtön fel is ajánlotta, hogy ha fázunk, van pokrócuk. A késő délelőtti időpont miatt már túl voltunk a reggelin, így egy-egy szelet torta és kávé (egy americano és egy latte) mellett döntöttünk. A sütemények ugyan nem szerepelnek az étlapon, kintről bementünk, hogy megnézzük, mi van a pultban (na és hogy az oda látogatók által szorgosan instragrammolt dizájnt is megcsodálhassuk), illetve a felszolgáló hölgy is készséggel elsorolta nekünk a választékot.

20190407_112359k_1.jpg

Mindkettőnk választása, bár nem tudatosan, de a nyers vegán, kesudiós csokoládétortára esett. Számomra a hagyományos csokoládétorták egy-egy szelete is túlzottan édes tud lenni, de ez a torta még pont kellőképpen édes és remekül kiegészíti a kesudió íze. Ez az ízpárosítás viszonylag hagyományos, de a Franziskának vannak ennél izgalmasabb édességei is, mint a lime-avokádó és a mangós-pisztáciás torta azoknak, akik valami különlegesre vágynak.

20190407_112343k.jpg

Bár nem fő profilja a Franziskának a kávé, nagyon jó minőségű, finom kávékat kaptunk, csak a sok helyen megszokott pohár víz hiányzott egy kicsit mellőle. Ez az apróság azonban nem vette el a kedvünket. A kiszolgálás kedves volt és az elfogyasztott sütemények is mindkettőnknek ízlettek: elégedetten távoztunk. Árszínvonalát tekintve talán kicsit magasabb az átlagos egyetemista pénztárcájához mérve, úgy gondoljuk, hogy a minőségi alapanyagokat, és a számunkra fontos környezetbarát hozzáállást érdemes megfizetni, és egyszer-egyszer még az egyetemista költségvetésbe is belefér.

Azt már tudjuk, hogy a Franziska sütijei rendkívül egészségesek és állati eredetű alapanyagokat mellőznek, de még mit is tesz a csapat a fenntarthatóság jegyében? Ahogy a menün is olvasható:

„Számunkra nagyon fontos a környezettudatos szemlélet, ezért ételeinket és desszertjeinket 100%-ban lebomló anyagokba csomagoljuk. Szabadtartású, boldog tyúkok tojásait használjuk.”

Bár nem élelmiszer, de a kerámiákban is a helyit választották, ezzel is csökkentve a szén lábnyomukat: a mi süteményeink is Czakó Anna keramikus színes tányérjain érkeztek.

A fentieken kívül vajon mit tehet egy étterem, hogy fenntarthatóbb legyen? A Felelős Gasztrohős csapatának 20 tippje is van a vendéglátóhelyek számára. Ezek közül azonban számos tanácsot mi is megfogadhatunk. Mi is ehetünk több vegetáriánus ételt, vagy használhatunk szezonális ételeket a sütés-főzés során, de helyi élelmiszereket is vásárolhatunk a piacon. A többi tippről az alábbi grafikán tájékozódhattok.

20_tipp_a_fenntarthato_vendeglatohely_fele.png

Ha bajban volnátok, hogy hol is találtok még olyan vendéglátóhelyeket, amik törekednek a fenntarthatóságra, ajánljunk a Felelős Gasztrohős listáját, ahol nem csak budapesti, de számos vidéki étterem, kávézó stb. szerepel, ahonnan kedvetekre válogathattok.

Források:

Felelős Gasztrohős (2017): A környezetbarát vendéglátás kiváló üzlet is egyben

https://gasztrohos.blog.hu/2017/09/22/a_kornyezetbarat_vendeglatas_kivalo_uzlet_is_egyben

We Love Budapest (2018): Franziska otthonra talált - újhullámos reggeliző nyílt a Batthyány térnél

https://welovebudapest.com/2018/09/04/franziska-otthonra-talalt-ujhullamos-reggelizo-nyilt-a-batthyany-ternel/

A bejegyzés trackback címe:

https://yourgreenproject.blog.hu/api/trackback/id/tr3514757195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

YourGreenProject

Friss topikok

  • midnight coder: @Ad Dio: Na ja. Vagy üssünk agyon minden nap egy atomellenes környezetvédőt, azzal is sok CO2 megs... (2019.05.06. 07:50) Felelősségteljes utazás
  • YourGreenProject: @clemens: Teljesen egyetértünk, tényleg ez lenne a lényeg, pontosan ezt igyekeztünk kiemelni az ut... (2019.03.22. 23:33) 1. Kihívás: Mennyi hulladékot termelsz?
süti beállítások módosítása