Kedves Olvasóink!
Ahogy korábbi kihívásunkban láthattátok, a hulladékmentes, avagy zero waste életmód igen nagy kihívásokkal jár, ennek ellenére érdemes törekednünk arra, hogy minél kevesebb hulladékot termeljünk, kezdjük mindjárt a konyhában.
Mini kihívás következik: mennyi hulladékot termeltem a főzéssel?
A héten mindössze két alkalommal főztem, és ez átlagosnak is mondható részemről, ugyanis az egyetem mellett dolgozom is, és a munkahelyemen ebédet is kapunk. Albérletben lakok és csak egy személyre főzök, egy alkalommal 2 adag is elkészül. Sajnos nem vagyok nagy konyhaművész, így általában azt a tizenegynéhány receptet váltogatom, amit el tudok készíteni, bár fokozatosan bővítem a repertoáromat.
Először egy hosszú, fárasztó napom után csak valamit gyorsan szerettem volna elkészíteni, így örök kedvencemhez, a bolognai spagettihez nyúltam. Az összes hozzávaló műanyagba volt csomagolva. A darált hús, az általam használt bolognai alap, ami nagyban meggyorsítja a főzést, illetve a tészta is. Ennek a csomagolását nem dobom el minden főzés alkalmával, de éppen ezen a napon fogyott el.
Részben ezt látva, illetve a Szimpla Sziget ebédszemét kihívásától motiváltva a hétvégére megpróbáltam valami kevésbé szemetelős ebédet elkészíteni. Hosszasan böngésztem az internetet a megfelelő receptért, ami könnyű és viszonylag gyorsan elkészíthető, így készült el ma a cukkinis lecsó.
Ezzel a recepttel szerencsére csak szerves hulladékot termeltem, ami mehet a komposztba. Köretnek rizst készítettem, amit viszont sajnos megint műanyag zacskóban vettem. Ugyan számos további alkalomra elég lesz, de ha elfogy, a zacskó, amiben van szerencsére újrahasznosítható.
Az alábbiakban összegyűjtöttünk pár tippet, hogy mit is tehettek azért, hogy kicsit fenntarthatóbban étkezzetek.
Tervezz!
Ti is jártatok úgy még az iskolai menzán, hogy három falat után képtelenek voltatok többet enni az ebédből, mert nem ízlett? Aztán visszavittétek a majdnem teli tányért, és néztétek, ahogy a konyhás néni összeönti a maradékokat egy óriási vödörben. Sajnos nem csak ott jelenik az élelmiszerpazarlás, otthon is rengeteg hulladékot termelünk.
Az Európai Unió 2012-es adatai alapján 88 tonna élelmiszerhulladék keletkezett az unió országaiban, és a hulladék, több mint felét a háztartások állították elő. Az országok sorában Magyarország középen helyezkedik el, fejenként 175 kg ételhulladékot termeltünk.
Hogy a saját főztöddel ne járj úgy, mint régen a menzán szánj rá időt a hétvégén, hogy megtervezd, mit fogsz enni a következő héten, esetleg készítsd is már el (vagy egy részét). A tudod, hogy milyen ételeket fogsz enni könnyebb bevásárolni a receptet követve. Ezzel el tudod kerülni azt, hogy megvegyél olyan ételeket is, amikre nincs szükséged. A pénztárcád is meg fogja köszönni neked.
Húsmentes hétfő
2003-ban indult újra a húsmentes hétfő. Ha történelmi okaiig nyúlunk vissza, más okokból vezették be: a világháborús időkben a szűkös élelmiszerkészletekkel való spórolás volt a cél. Ma azonban többek között arra hívja fel a figyelmet, hogy a haszonállattenyésztés jelenlegi mértéke nem fenntartható, ugyanis óriási mennyiségű vizet használ fel, 1 kg marhahús előállításához például 14 500 liter víz szükséges. A szén-dioxid kibocsátásunk nagyjából 15%-ért is az állattenyésztés, ezen belül is főleg a szarvasmarha tartás a felelős.
Próbáljátok ki ti is, hogy legalább heti egy nap (ha nem is feltétlenül hétfőn), de nem esztek húst. A Húsmentes Hétfő kezdeményezés weboldala például számos receptet gyűjtött össze, hogy ötleteket adjon:
http://bit.ly/husmentesreceptek
Bevásárlás
Budapesten szerencsére több csomagolásmentes bolt is van, - a pesti és budai lakosok örömére egyaránt - ahol élelmiszereket vásárolhattok, csak ne felejtsétek otthon a saját befőttesüvegjeiteket, dobozaitokat, vászon zsákjaitokat.
Ezek pedig a következők:
- Ligeti bolt:
o Pesten: XIII. Katona József utca 9-11.
o Budán: XI. Karinthy Frigyes út 14.
- Szatyorbolt:
o VIII. Gyulai Pál utca 12.
- Ne pazarolj zero waste shop & cafe
o II. Fő utca 79.
De nem feltétlenül kell ilyen speciális üzletekbe menni a mindennapokban, egyszerűen vigyetek magatokkal saját vászonzsákot, vagy zacskót, és abba tegyétek a megvásárolt zöldségeket, gyümölcsöket, pékárut.
Nekem a lecsóból még holnapra is maradt, de én már gondolkozom a hétfői ebédemen, és úgy néz ki, a spenót lesz a befutó, ti mit fogtok főzni?
Források:
Európai Parlament (2017): Élelmiszer-pazarlás az EU-ban: számok
Kun Ádám (2018): Az egészségre és a környzetre is káros, mégis egyre több húst fogyaszt az emberiség
Húsmentes hétő: Bolygónkért
http://husmenteshetfo.hu/index.php/hu/miert-husmentes/bolygonkert
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.