Kedves Olvasónk!
Mikor összeültünk gondolkodni, mi is legyen a következő téma a Your Green Projecten, szinte rögtön az élelmiszerpazarlás jutott eszünkbe. És ez nem véletlen. A következő posztunk arról szól, miért is mondták nagymamáink (nagyon helyesen), hogy ami a tányérodon van, azt meg kell enni!
Először is, ismerjük meg a problémát kicsit közelebbről, helyezzük el a környezetvédelem térképén. Valószínűleg mindenkiben van egy kis rossz érzés, mikor ki kell dobni a tegnapról meghagyott ebédet, vagy egy banán már feketévé változott a hűtő mélyén. De amire talán nem is gondolunk, hogy mi mindent dobunk ki megmaradt ételeinkkel együtt. Rengeteg erőforrást: egy kellemes hamburger+sör vacsoránk elkészítéséhez összesen legalább 2600 liter vizet használtak fel (öntözésre, állatok itatására, tisztításra stb.). Ez körülbelül:
Két és fél ilyen jacuzzit töltene meg. (kép forrása: emag.hu)
Ha már adatokról beszélünk, jöjjön néhány újabb statisztikai információ:
-
Ha a kidobott élelmiszer egy ország lenne, a harmadik helyet foglalná el a legnagyobb CO2-kibocsátók listáján (Kína és az USA mögött).
-
Csak az USA-ban és Európában kukába kerülő élelmiszer elég lenne 3 Föld teljes lakosságának ellátására.
-
Az élelmiszerhulladék legnagyobb része a háztartásokban keletkezik, ezt követi a kereskedelem, majd a vendéglátás.
(Az adatok forrása: theworldcounts.com, fao.org - ha mélyebben érdekel a téma, kezdd itt a böngészést)
Ezen érdemes egy kicsit elgondolkozni. Nem a gonosz nagyvállalatok okozzák a legnagyobb problémát, hanem mi magunk? Kényelmetlen kérdés.
Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy egy kis odafigyeléssel mi is tudunk változtatni a helyzeten. Az étel hosszú utat jár be mire esetleg a kukában landol, és sokszor már az út elején megpecsételődött a sorsa. Ezért az élelmiszerpazarlás csökkentésének kulcsszava az előre gondolkodás, íme néhány tipp, ami segíthet ezt szokássá alakítani:
-
Tudatos bevásárlás: tartsuk számon mi van otthon, és a boltban is ragaszkodjunk a bevásárlólistához. Ne csapjon be minket mindenféle 2-t egy áráért akció, vagy ügyesen, a kasszánál elhelyezett édesség, mert könnyen lehet, hogy otthon már nem is lesz olyan étvágygerjesztő!
-
Figyeljünk a tárolásra!
-
A kenyér nejlon zacskóban megpenészedik, papírban kiszárad. Jobb megoldást jelent, ha konyharuhába tekerve rakjuk el a pékárut.
-
Néhány zöldség és gyümölcs – főleg banán, paradicsom vagy dinnye – etilén gázt bocsát ki, ami gyorsítja az érési és romlási folyamatot. Ezért figyeljünk arra, hogy ezeket más zöldségtől és gyümölcstől külön tároljuk. Az uborka például kifejezetten érzékeny erre.
-
A hús soha ne kerüljön a felső polcra a hűtőben, senki nem szeretné, ha húslé csöppenne az utolsó szelet szülinapi tortára.
-
-
Ételhulladék a munkahelyen: az ebéd sokunknak a munkanap fénypontja, egy esetleges ingyen ebéd pedig hab a tortán. Próbáljuk minél többször felajánlani az ételt, amit már nem ennénk meg, mindig van egy kolléga, aki délután újra megéhezik. Jó megoldás lehet, ha a hűtőben egy polcon gyűjtjük az ilyen szabad prédát, csak ne felejtsünk el dátumot írni rá!
Természetesen ezen kívül még sok-sok hasonló tipp segíthet csökkenteni az élelmiszerhulladékot. Ti milyen tanácsot adnátok még nekünk?
Vasárnap újabb bejegyzéssel jelentkezünk, amelyben megvizsgáljuk, mennyi szemetet termel egy átlagos egyetemista!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.