Tányérból a kukába...

elelmiszerpazarlas_cover.jpg

Kedves Olvasónk!42_4_kg_of_food_found_in_new_zealand_household_rubbish_bins.jpg

Mikor összeültünk gondolkodni, mi is legyen a következő téma a Your Green Projecten, szinte rögtön az élelmiszerpazarlás jutott eszünkbe. És ez nem véletlen. A következő posztunk arról szól, miért is mondták nagymamáink (nagyon helyesen), hogy ami a tányérodon van, azt meg kell enni!

 

Először is, ismerjük meg a problémát kicsit közelebbről, helyezzük el a környezetvédelem térképén. Valószínűleg mindenkiben van egy kis rossz érzés, mikor ki kell dobni a tegnapról meghagyott ebédet, vagy egy banán már feketévé változott a hűtő mélyén. De amire talán nem is gondolunk, hogy mi mindent dobunk ki megmaradt ételeinkkel együtt. Rengeteg erőforrást: egy kellemes hamburger+sör vacsoránk elkészítéséhez összesen legalább 2600 liter vizet használtak fel (öntözésre, állatok itatására, tisztításra stb.). Ez körülbelül:
2_es_fel_jacuzzi.png

Két és fél ilyen jacuzzit töltene meg. (kép forrása: emag.hu)

Ha már adatokról beszélünk, jöjjön néhány újabb statisztikai információ:

  • Ha a kidobott élelmiszer egy ország lenne, a harmadik helyet foglalná el a legnagyobb CO2-kibocsátók listáján (Kína és az USA mögött).

  • Csak az USA-ban és Európában kukába kerülő élelmiszer elég lenne 3 Föld teljes lakosságának ellátására.

  • Az élelmiszerhulladék legnagyobb része a háztartásokban keletkezik, ezt követi a kereskedelem, majd a vendéglátás.

(Az adatok forrása: theworldcounts.com, fao.org - ha mélyebben érdekel a téma, kezdd itt a böngészést)

Ezen érdemes egy kicsit elgondolkozni. Nem a gonosz nagyvállalatok okozzák a legnagyobb problémát, hanem mi magunk? Kényelmetlen kérdés.

Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy egy kis odafigyeléssel mi is tudunk változtatni a helyzeten. Az étel hosszú utat jár be mire esetleg a kukában landol, és sokszor már az út elején megpecsételődött a sorsa. Ezért az élelmiszerpazarlás csökkentésének kulcsszava az előre gondolkodás, íme néhány tipp, ami segíthet ezt szokássá alakítani:

  • Tudatos bevásárlás: tartsuk számon mi van otthon, és a boltban is ragaszkodjunk a bevásárlólistához. Ne csapjon be minket mindenféle 2-t egy áráért akció, vagy ügyesen, a kasszánál elhelyezett édesség, mert könnyen lehet, hogy otthon már nem is lesz olyan étvágygerjesztő!

  • Figyeljünk a tárolásra!

    • A kenyér nejlon zacskóban megpenészedik, papírban kiszárad. Jobb megoldást jelent, ha konyharuhába tekerve rakjuk el a pékárut.

    • Néhány zöldség és gyümölcs – főleg banán, paradicsom vagy dinnye – etilén gázt bocsát ki, ami gyorsítja az érési és romlási folyamatot. Ezért figyeljünk arra, hogy ezeket más zöldségtől és gyümölcstől külön tároljuk. Az uborka például kifejezetten érzékeny erre.

    • A hús soha ne kerüljön a felső polcra a hűtőben, senki nem szeretné, ha húslé csöppenne az utolsó szelet szülinapi tortára.

  • Ételhulladék a munkahelyen: az ebéd sokunknak a munkanap fénypontja, egy esetleges ingyen ebéd pedig hab a tortán. Próbáljuk minél többször felajánlani az ételt, amit már nem ennénk meg, mindig van egy kolléga, aki délután újra megéhezik. Jó megoldás lehet, ha a hűtőben egy polcon gyűjtjük az ilyen szabad prédát, csak ne felejtsünk el dátumot írni rá!

Természetesen ezen kívül még sok-sok hasonló tipp segíthet csökkenteni az élelmiszerhulladékot. Ti milyen tanácsot adnátok még nekünk?

Vasárnap újabb bejegyzéssel jelentkezünk, amelyben megvizsgáljuk, mennyi szemetet termel egy átlagos egyetemista!

A bejegyzés trackback címe:

https://yourgreenproject.blog.hu/api/trackback/id/tr414690272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

YourGreenProject

Friss topikok

  • midnight coder: @Ad Dio: Na ja. Vagy üssünk agyon minden nap egy atomellenes környezetvédőt, azzal is sok CO2 megs... (2019.05.06. 07:50) Felelősségteljes utazás
  • YourGreenProject: @clemens: Teljesen egyetértünk, tényleg ez lenne a lényeg, pontosan ezt igyekeztünk kiemelni az ut... (2019.03.22. 23:33) 1. Kihívás: Mennyi hulladékot termelsz?
süti beállítások módosítása