A víz világnapja

blogpost_cover6.jpg

Kedves Olvasónk!

Minden évben március 22-én tartjuk a víz világnapját, amelynek idei jelmondata „Vizet mindenkinek!”. A világnap létrehozását 1992-ben kezdeményezték a Rio de Janeiro-i Környezet és Fejlődés Világkonferenciáján, ezt követően pedig az ENSZ március 22-ét jelölte ki a megtartására. Minden évben igyekeznek felhívni a figyelmet a víz kiemelkedő szerepére, amely elengedhetetlen lételem az életünkben.

Néhány adat a vízről

Földünk felszínének körülbelül 70%-át borítja víz, ennek azonban csak mintegy 3%-a édesvíz. A fennmaradó 97%-ot az óceánok és tengerek sós vize teszi ki, ez emberi fogyasztásra alkalmatlan, illetve mezőgazdasági célokra is. Az édesvíz-készlet közel 80%-a hó és jég formájában található meg a jégsapkákban és a gleccserekben. Csupán 1% a felszíni vizek aránya, a fennmaradó részt pedig a talajvíz teszi ki. A felszíni vizek közül a legjelentősebb arányt a tavak képviselik, ezt követi a talajnedvesség és a légnedvesség.

Hazánk vízkészlete

Magyarország felszíni vizeinek 90%-a az országhatárokon kívülről érkezik, ezért a vízminőséget nagyban meghatározzák az ott belekerült szennyezőanyagok. Az ország vízigényét egyelőre fedezik a készleteink, azonban gondot okoz a két fő folyónkhoz kapcsolódó tényleges és igényelt vízkészlet nagysága. Míg a tényleges készlet nagyjából 85% - 15% aranyában oszlik meg a Duna és a Tisza között, az igényelt készlet aránya 59% - 41%.

Hazánkban a vízszennyezési gondok a 19. században kezdődtek. Az urbanizáció és az iparosodás hatására megjelentek a rothadóképes szerves anyagok a felszíni vizeinkben (pl. bőrgyártás fejlődésével), azonban a vizek öntisztuló képessége ezekkel még megbirkózott. A második világháború után a fejlődés felgyorsulásával megjelentek a fenol és származékai, amelyek már beépültek a magasabb rendű szervezetekbe. Ezt követően a szulfitlúg és a cianid volt a jellemző szennyezőanyag, majd a ’70-es években az ásványolaj és származékai.

Víztakarékosság, vízvédelem

Az adatokból könnyen látható, hogy az édesvíz-készlet meglehetősen kis arányt képvisel a Föld vízkészletén belül és elsődleges a minőségének megőrzése. Ezért összegyűjtöttünk néhány praktikát, amivel takarékoskodni tudtok a vízzel:

  • Mosogatáskor és fogmosáskor ne folyasd feleslegesen a vizet, csak amikor szükséges!
  • A csaptelepekre szerelj víztakarékos csapbetétet, ezáltal csökkentheted a vízfogyasztást!
  • Zuhanyozz fürdés helyett és használj víztakarékos zuhanyfejet!
  • A mosógépet csak akkor indítsd el, ha összegyűlt egy adag mosás és használj víztakarékos programot!
  • Gyűjts esővizet és ezzel locsold a növényeket!
  • Tarts szárazságtűrő növényeket, amik nem igényelnek sok locsolást (pl: kaktusz)!
  • Ha bármelyik csap csöpög vagy a WC tartály folyik, javíttasd meg minél előbb!

Legvégül pedig egy érdekes programot ajánlunk olvasóinknak a víz világnapja alkalmából. Holnap (március 23.) még lehetőség van a Kőbányai víztároló medence megtekintésére, amely víz tárolására szolgál az év nagy részében, de ritkán látogatható is. A program ingyenes, bővebb információt a Fővárosi Vízművek honlapján találtok: 

 

Források:

www.vizvilagnap.hu

jelesnapok.oszk.hu

ervzrt.hu/a-vizrol/a-fold-vizkeszlete/

Rácz László (2014): Magyarország felszíni és felszín alatti vizeinek minősége, védelme. Hadmérnök, IX. évf, 2.szám

A bejegyzés trackback címe:

https://yourgreenproject.blog.hu/api/trackback/id/tr1814709463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

YourGreenProject

Friss topikok

  • midnight coder: @Ad Dio: Na ja. Vagy üssünk agyon minden nap egy atomellenes környezetvédőt, azzal is sok CO2 megs... (2019.05.06. 07:50) Felelősségteljes utazás
  • YourGreenProject: @clemens: Teljesen egyetértünk, tényleg ez lenne a lényeg, pontosan ezt igyekeztünk kiemelni az ut... (2019.03.22. 23:33) 1. Kihívás: Mennyi hulladékot termelsz?
süti beállítások módosítása